Claude Monet

Claude Monet is een van de belangrijkste Franse impressionisten uit de negentiende eeuw. Hij werd geboren in 1840 in Parijs. Zijn familie verwachtte dat hij het familiebedrijf, een kruidenierszaak, voort zou zetten. Monet was echter alleen maar geïnteresseerd in de schilderkunst. 

Tijdens zijn kunstopleiding ontmoette hij medestudenten Bazille, Renoir en Sisley. Deze drie zouden vrienden en collega's worden van Monet en samen zouden zij de basis leggen voor het impressionisme.

De naam impressionisme werd door een journalist bedacht na het zien van Monets schilderij "Impressie - zonsopgang". De naam was ironisch bedoeld, maar de jonge kunstenaars namen de benaming graag over.
Het meest opvallende kenmerk van het impressionisme in de schilderkunst was een poging om de visuele realiteit nauwkeurig en objectief vast te leggen in termen van voorbijgaande effecten van licht en kleur.

Bij zijn huis in Giverny creëerde Monet de waterlelievijver die als inspiratie diende voor zijn laatste serie schilderijen. Monet overleed in december 1926 op 86-jarige leeftijd. 

33 resultaten