Tendensen - De Ploeg na 1928

Locatie: Groninger Museum

Hoe vergaat het de leden van kunstkring De Ploeg na de hoogtijdagen? De periode na 1928 staat centraal in de expositie ‘Tendensen - De Ploeg na 1928’. De expositie vindt plaats van 26 mei 2018 tot en met 20 januari 2019.

De Ploeg: een kring van Groninger kunstenaars

In 1918 richt een aantal Groningse kunstenaars de kunstkring De Ploeg op. Onder wie Jan Wiegers, Johan Dijkstra, Jan Altink en George Martens. De kunstenaars vonden dat er in Groningen te weinig mogelijkheden waren om zich te ontwikkelen en om te exposeren. Door samen te werken hoopten ze exposities te organiseren. Ook wilden ze mensen kennis laten maken met de nieuwste ontwikkelingen in beeldende kunst, architectuur en literatuur. Ze hielden exposities en lezingen. Jan Altink bedacht de naam ‘De Ploeg’ omdat hij vond dat er in Groningen nog veel terrein was te ontginnen.

De tentoonstelling 

De tentoonstelling ‘Tendensen - De Ploeg na 1928’ laat zien hoe een aantal leden van kunstenaarsgenootschap De Ploeg aansluiting zocht bij moderne richtingen in de kunst, na de hoogtijjaren. Het gaat om werk van Jan Altink, Jannes de Vries, Ekke Kleima, Jan Wiegers, Hendrik Nicolaas Werkman, Jan Jordens, Job Hansen, Wobbe Alkema en Jan van der Zee.