Ontmoet Ton Schulten, de meester van kleur en emotie, wiens penseelstreken niet alleen doeken, maar ook harten raken. Geboren en getogen in het pittoreske Ootmarsum,  is deze Twentse schilder bekend bij kunstliefhebbers over de hele wereld.

Als klein jongetje in Twente ontdekte Ton al snel de magie van kleur en vorm. Zijn talent werd vroeg ontdekt: op school mocht hij het schoolbord regelmatig voorzien van een prachtige tekening. Gegrepen door creativiteit, koos hij voor een opleiding op de kunstacademie in Enschede. In de reclamewereld kon hij die creativiteit verder ontwikkelen.

Met het succes kwam echter ook de twijfel: hij had steeds minder ruimte voor schilderen en dat was wat hij wilde. Hij stapte uit de reclame wereld en werd fulltime kunstenaar. ‘De mooiste dag uit mijn leven’, zoals hij zelf zegt. Hij begon met abstracte werken en ontdekte begin jaren 90 het Twentse landschap. Daarin liet hij ons zien hoe mooi de wereld om ons heen kan zijn. Zijn doeken, vol leven en expressie, nodigen je uit voor een moment van rust en bezinning.

Ton's creatieve geest bleef zich ontwikkelen. Wat zijn kunst zo bijzonder maakt, is zijn rijke kleurgebruik, zijn unieke gevoel voor compositie en zijn diepe liefde voor de natuur en het Twentse landschap. 

In dit exclusieve interview hebben we hem 6 vragen gesteld die door jullie, onze klanten en volgers, zijn opgestuurd. Ton was zeer enthousiast om hier de tijd voor te nemen en deze te beantwoorden.

Ton Schulten en zijn vrouw Ank Lammerink-Schulten. Ze zijn in 1965 getrouwd.

1. Als je één van je eigen schilderijen zou moeten kiezen om voor eeuwig te bewaren, welk schilderij zou dat zijn en waarom?

Dat is voor mij niet zo moeilijk. Dat is het schilderij ‘Tussen leven en dood.' Deze heb ik geschilderd na het hevige ongeluk op Tenerife waar mijn vrouw en ik in coma raakten(1991).Een goede vriend van mij kwam hierbij om. Het schilderen van dit werk was het begin van de verwerking, mijn genezingsproces.Toen heb ik een bijna dood ervaring gehad: ik hoorde fantastische muziek en zag de meest fantastische kleuren. Ik kijk ook niet graag meer op terug op die periode, maar juist graag naar de toekomst. Ik ben daarom veelal toekomstgericht.

2. Je hebt in de loop der jaren veel kunstwerken gecreëerd. Zijn er specifieke schilderijen die een bijzondere betekenis voor je hebben en waarom? 

Een heel mooi doek waar ik gelijk aan moet denken is ‘Twente, het andere Holland'. Dit schilderij werd geëxposeerd bij de eerste expositie ‘Twente, das andere Holland’ in het Kulturhistorische Museum in Maagdenburg (1994)

 

3. Kun je ons vertellen over een uitdagend moment in je kunstenaarscarrière en hoe je daarmee bent omgegaan? [denk hierbij aan creatieve blokkades, technische uitdagingen, kritiek en afwijzing, balans tussen creativiteit en commercie, artistieke ontwikkeling]

Ik heb veel geleerd als Grafische vormgever, maar uiteindelijk gaf het gebrek aan vrijheid voor mij de doorslag om als kunstenaar door te gaan. Dan heb ik zelf de totale vrijheid te doen met mijn werk wat ik wil. Het schilderen geeft mij ook veel vrijheid en rust. Het is dan de leuke uitdaging om te kijken waar een nieuw werk heen gaat.

 Ik vind het ook totaal niet erg als mensen het werk niets vinden, zolang ik het zelf maar mooi vind. Zolang het gevoel zelf goed is en ik dat verder wil uitwerken. En of het nu positief of negatief is, zolang je werk maar iets  oproept.

 4. Wat is het meest ongewone of onverwachte compliment dat je ooit hebt gekregen over je kunst?

Dat mensen zo geraakt zijn dat ze van het werk huilen. Dat raakt je zeer. Dat het werk zoveel emotie opwekt. Eén man was bijvoorbeeld zo geëmotioneerd dat hij ter plekke een doos goede sigaren voor mij aanschafte.

Waren het lekkere sigaren? Ja, Hele lekkere sigaren!

5. Naast schilderen, heb je andere creatieve interesses of hobby's die je inspireren of beïnvloeden in je kunst?

Muziek, en met name Gregoriaanse muziek. En Mozart. Geen Rock’n Roll of dergelijke. Als ik alleen ben draai ik graag klassieke muziek, daar word ik erg bewogen van. Ik word er stil en rustig van en dat inspireert mij weer om te gaan schilderen.

 6. Prachtige kleuren gebruik je in je werk. Wat is je lievelingskleur waarmee je schildert? En heb je ooit geprobeerd om een zwart/wit kunstwerk te maken?

Alle kleuren zijn zo mooi, voor mij voelt het zonde om alleen in zwartt/wit te schilderen. Koningsblauw of rood, prachtig! Purperen kleuren, prachtig! Ik zie mijzelf dan niet snel alleen in zwart/wit schilderen.

Tot slot wil ik aangeven dat ons museum zeer de moeite waard is! Je kunt hier zoveel hoogtepunten uit mijn leven zien. Ik kan iedereen aanraden deze te bezoeken!

Ton eindigt enthousiast met het eerste couplet van het Twents Volkslied voor te dragen:

Er ligt tussen Dinkel en Regge een land
Ons schone en nijvere Twente
Het land van de arbeid het land der natuur
Het steeds onvolprezene Twente
Daar golft op de essen het goudgele graan
Doet 't snelvlietend beekje het molenrad gaan
Daar ligt er de heide in 't paarsrode kleed
Dat is ons zo dierbare Twente.

Wil je meer weten over de prachtige werken van Ton Schulten? Bezoek zijn museum in Ootmarsum aan het perfect benoemde Ton Schultenplein 1, 7641MA. Of neus eens rustig rond in onze collectie van zijn artikelen in deze link.