Toon Hermans was een Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Hij wordt als een van de "Grote Drie van het Nederlandse cabaret" van na de Tweede Wereldoorlog beschouwd, samen met Wim Sonneveld en Wim Kan.

Hermans werd geboren in Sittard op 17 december 1916. Hij begon zijn carrière als cabaretier in de jaren 1930, en werd al snel een populaire figuur in het Nederlandse nachtleven. Zijn shows waren vaak gevuld met humor, maar ook met serieuzere thema's, zoals liefde, verlies en de zin van het leven.

Hij was ook een succesvol zanger. Hij schreef en zong honderden liedjes, waaronder klassiekers als "Ome Jan", "Mijnheer Pastoor" en "Lente me". Zijn liedjes waren vaak humoristisch, maar ook ontroerend en pakkend.

Naast zijn carrière als cabaretier en zanger was Hermans ook een getalenteerd kunstschilder. Hij schilderde veel landschappen, portretten en stillevens. Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn kleurrijke palet en zijn gevoel voor humor.

Hermans overleed op 22 april 2000, op 83-jarige leeftijd. Hij wordt nog steeds beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse artiesten van de 20e eeuw.

Enkele bekende schilderijen van hem zijn:

  • "Landschap met molen" (1950)
  • "Portret van mijn moeder" (1960)
  • "Stilleven met fruit" (1970)
  • "Abstracte compositie" (1980)

Koop wenskaarten, kalenders, agenda's, kaartenmapjes, verjaardagskalenders, koelkastmagneten en opbergmappen van Toon Hermans bij Bekking&Blitz

10 resultaten