Marit Tornqvist is een Zweeds/Nederlandse illustratrice en schrijver. Ze werd geboren in Zweden in 1964, maar groeide op in Nederland. Na haar VWO (Sint Vituscollege) volgde ze de opleiding tot illustrator aan de Gerrit Rietveld Academie, met Carl Hollander en Thé Tjong-Khing als docenten. Ze kende Astrid Lindgren al vanaf haar jeugd, omdat haar moeder Rita Verschuur de boeken van Lindgren uit het Zweeds vertaalde. Vanwege haar jeugd in Zweden en een tekenstijl die aansloot bij de wensen van de Zweedse uitgever werd ze in 1989 gevraagd om Een kalf valt uit de hemel van Astrid Lindgren te illustreren.

Uiteindelijk leidde dit tot de uitnodiging om Junibacken, een museum (met kabelbaan) rond de boeken van Astrid Lindgren, te ontwerpen. Dit werd in juni 1996 feestelijk geopend, waarna ze in datzelfde jaar Stockholmer van het jaar werd en daarnaast andere Zweedse prijzen won. Ook kreeg ze in 1996 een Zilveren Griffel voor Een klein verhaal over Liefde. In 2006 won ze een Gouden Penseel voor Pikkuhenki, geschreven door Toon Tellegen. Gevraagd wat ze als onderscheidend voor haar werk ziet antwoordt ze: "Mensen zeggen vaak dat mijn tekeningen atmosfeer hebben en andere werelden oproepen. Ik probeer altijd een soort van sfeer te creëren in mijn illustraties, een soort sfeer die de kijker meeneemt naar een andere wereld."

Tornqvist's werk wordt gekenmerkt door haar gebruik van kleur, vorm en humor. Ze werkt in verschillende media, waaronder aquarel, acryl, houtskool en digitale media. Haar werk is vaak geïnspireerd door de natuur, maar ze werkt ook aan thema's als gender, identiteit en sociale normen. Haar werk is te zien in boeken, tijdschriften, tentoonstellingen en op sociale media.

Enkele van haar bekendste werken zijn:

  • "Een kalf valt uit de hemel" (1989)
  • "Pikkuhenki" (2006)
  • "Het boek van de vogels" (2012)
  • "Het boek van de dieren" (2016)

Koop wenskaarten, koelkastmagneten, opbergmappen, notitieblokjes en posters van Marit Törnqvist bij Bekking&Blitz

14 resultaten