Wat is een haori?

In Japan is de kimono veel meer dan een kledingstuk. Deze nationale kledingdracht is kunst, als een schilderij. De kimono kenmerkt zich door een complexe decoratietechniek van verven en borduren. Ook worden vaak bladgoud, bladzilver en inktschilderingen aangebracht. Zo ontstaan kunstige motieven, vaak met bloemen of dieren. Een haori is een kimonojas die over de kimono wordt gedragen. In het Rijksmuseum vindt u een “ Woman Haori with Red and White Cranes” die is gemaakt van damast geweven zijde, beschilderd met witte en rode kraanvogels en versierd met een gouden draad. De haori is gemaakt ergens tussen 1920 en 1940. De ontwerper van deze haori is onbekend.

Van adressenboekjes tot briefpapier 

De kraanvogel wordt in Japanse cultuur beschouwd als geluksbrenger. De vogel staat voor een lang leven, eer en trouw. Hoe mooi is het om een ander dit te wensen! Bijvoorbeeld met een gift uit onze webshop, geïnspireerd op de haori met de kraanvogels. In ons assortiment vindt u bijvoorbeeld adressenboekjes, notitieboekjes, briefpapier met enveloppen, memoblocnotes, A4 L-mapjes (insteekhoezen) en A5-schrift. Prachtig vormgegeven in onze eigen Studio Blitz.

Praktische haori-cadeaus 

Ook in onze webshop: praktische cadeaus voor thuis en onderweg. Zoals de haori brillenkoker en het brillendoekje. Een lipstickdoosje en reisspiegel. En bijvoorbeeld ook een windlichthouder en een placemat. Unieke producten met een bijzonder verhaal. Het verhaal van de Japanse haori.

16 resultaten