Laatste impressionisten & En plein Air

Locatie: Museum Singer Laren

In Museum Singer Laren (NH) zijn van 4 september tot en met 2 december 2018 de exposities ‘Laatste Impressionisten’ en ‘En plein air – 100 jaar buiten schilderen’. Beide tentoonstellingen zijn geïnspireerd op de natuur.

Expositie ‘Laatste impressionisten’

De tentoonstelling is gewijd aan de succesvolle kunstenaarsvereniging Société Nouvelle de Peintres et de Sculpteurs (1900 – 1915). De leden waren onder anderen Henri Le Sidaner, Emile Claus, Gaston La Touche, Henri Martin en Frits Thaulow. Decennialang waren ze succesvol, in Europa én de Verenigde Staten. Ze maakten dromerige, esthetische beelden. En deelden een romantische visie die zich uitte in een getrouwe weergave van mens, dier en natuur. Door de verstilde en magische atmosfeer wordt de werken wel ‘intimisme’ genoemd. Het is de laatste Franse kunststroming die zich vol liefde wijdt aan de natuur. Daarmee worden deze kunstenaars beschouwd als de laatste vertegenwoordigers van het impressionisme. Tot in de jaren dertig domineerden ze de kunstmarkt.

Expositie ‘En plein air – 100 jaar buiten schilderen’ 

Deze expositie bestaat uit indrukwekkende landschapsschilderijen van kunstenaars van onder meer de ‘School van Barbizon’ en de ‘Haagse School’. Alle schilderijen zijn afkomstig uit de Singer-collectie. De kunstenaars van de School van Barbizon (onder wie Charles François Daubigny, Jean-François Millet en Théodore Rousseau) waren baanbrekend, omdat zij geen historiestukken schilderden, maar richten zich op het landschap. Dat genre werd in die tijd, rond 1830, als minderwaardig beschouwd. Als eerste kunstenaars schilderden zij de natuur volledig buiten het atelier (‘en plein air’). De Schilders van de ‘Haagse School’ (onder wie J.H. Weissenbruch, Josef Israëls en Anton Mauve) zien de ‘School van Barbizon’ als inspiratiebron. Ook zij schilderden in weer en wind.