Goden van Egypte

De tentoonstelling Goden van Egypte brengt de fascinerende Egyptische godenwereld tot leven. U ziet meer dan vijfhonderd objecten uit binnen- en buitenlandse musea: imposante beelden van goden en godinnen, magische papyri, gouden sieraden en kleurrijk beschilderde mummiekisten.

Samenwerking met Europese musea

Voor Goden van Egypte werkt het Rijksmuseum van Oudheden samen met het Egyptisch Museum in Turijn, dat beschikt over de tweede grootste Egyptische collectie ter wereld. Bovendien komen er bijzondere godenbeelden, reliëfs, grafstenen en mythologische papyri uit het British Museum (Londen), Musée du Louvre (Parijs), Kunsthistorisches Museum (Wenen), Roemer und Pelizaeusmuseum (Hildesheim), het August Kestner Museum (Hannover) en het Allard Pierson Museum (Amsterdam). Nooit eerder was een tentoonstelling van deze omvang helemaal gewijd aan het oud-Egyptische godenrijk.

Religie en magie in het oude Egypte

Het oude Egypte is doordrenkt van religie en magie. Verhalen over goden en de schepping bepaalden het wereldbeeld van de bevolking. In de tentoonstelling leert u fascinerende goden en symbolen herkennen, en het Egyptische wereldbeeld beter begrijpen. Er is aandacht voor de functie van de tempels in het land, de talrijke rituelen waarmee de goden vereerd werden en de reis naar de onderwereld. Cruciaal was de positie van de farao. Hij was immers de reïncarnatie van de god Horus op aarde. Goden van Egypte sluit af met de Griekse en Romeinse veroveraars van Egypte, vanaf ca. 300 v.Chr. Zij brachten de Egyptische goden naar hun eigen wereld. Ook de latere invloed van de Egyptische godenwereld op de kunst en populaire cultuur van Europa komtaan bod: Egyptische goden spelen regelmatig een rol in moderne kunst, films en lifestyle. In de tentoonstelling wordt dit geïllustreerd door objecten uit een bijzondere privécollectie.